Istoria mineriadelor din anii 1990-1991

Gabriela Gheorghe, Adelina Huminic

Prima mineriada: 28-29 ianuarie 1990

*Minerii vin pentru prima data la Bucuresti, in urma apelului lansat de Ion Iliescu, pentru a opri conflictul dintre FSN si opozitia politica.

*Sunt devastate sediile principalelor partide de opozitie.

* Petre Roman insusi il salveaza pe Corneliu Coposu de furia minerilor.

28 ianuarie

- In piata Victoriei are loc un urias miting al opozitiei, organizat de PNT-CD, PNL, PSDR, dar si al altor partide care protesteaza impotriva hotaririi ca FSN sa participe la alegeri.

- In paralel se desfasoara o contramanifestatie organizata de FSN si sustinuta de muncitorii de la IMGB, ICTB, IMMR si IIRUC.

- Multi au ca argumente bite si rangi si o dorinta pe care o vor exprima sintetic intr-o formula ce va face cariera: "Moarte intelectualilor!". Se tin discursuri impotriva partidelor care vor sa opreasca ascensiunea politica a Frontului: "Jos cu fiii de chiaburi si legionari!", "Nu vrem ca cei care au stat la caldura, in strainatate, sa vina acum si sa ne dea lectii".

- In cealalta tabara, se tin discursuri in care se demonstreaza ideile ce se pot citi pe pancarde: "Cine a stat cinci ani la rusi, nu poate gindi ca Bush", "Nu vrem neocomunism!", "Ieri Ceausescu, azi Iliescu!".

- Chiar daca a existat intentia de a nu se recurge la violenta, este atacat sediul Guvernului si se cere cu insistenta demisia acestuia.

- La sfirsitul zilei au loc tratative intre partidele istorice si Front.

29 ianuarie

- In urma apelurilor lansate prin mass-media de catre presedintele Ion Iliescu, are loc prima mineriada. Peste cinci mii de mineri din Valea Jiului sosesc in Capitala, inarmati cu bite si lanturi si convinsi ca trebuie sa-i reduca la tacere, prin orice mijloace, pe conducatorii si sustinatorii partidelor care erau altceva decit FSN.

- Contramanifestatia organizata de suporterii FSN are ca efect asaltul asupra sediilor unor partide, in frunte cu PNTCD. Viata fruntasilor acestor partide este in primejdie, unii fiind obligati sa se puna la adapost de "furia populara".

- Petre Roman insusi soseste intr-o tancheta la sediul asediat al PNTCD pentru a-l prelua si proteja pe Corneliu Coposu.

- Ion Iliescu si Petre Roman se adreseaza multimilor.

- Ana Blandiana declara ca se retrage din C.F.S.N. deoarece "confruntarile s-au mutat in strada, iar schimbul de opinii tinde sa devina unul de imprecatii si suspiciuni". ,

- Ziua se incheie cu un schimb de angajamente reciproce intre manifestanti si putere.

- In urma evenimentelor, membrii marcanti ai CFSN se intilnesc cu reprezentanti ai partidelor politice, pentru constituirea unui Consiliu Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN), care sa asigure reprezentarea in structurile de virf ale puterii a partidelor nou constituite.

A doua mineriada: 28 februarie 1990

*Minerii vin la Bucuresti pentru a apara sediul Guvernului asediat de manifestanti opozanti ai regimului Iliescu.

*Dupa restabilirea ordinii, minerii promit ca vor reveni in Capitala ori de cite ori vor avea loc asemenea incidente.

18 februarie

- In Piata Victoriei are loc o manifestatie antiguvernamentala si antiprezidentiala. Pe pancarte se putea citi: "Jos comunismul", "Jos Securitatea", "Puterea de stat se mentine cu ajutorul Securitatii", "Nu mai vrem comunisti, securisti si activisti', "FSN-isti, ati furat revolutia din 17-22 decembrie '89".

- Un grup de manifestanti forteaza intrarea in sediul Guvernului. Slabiciunea fortelor de ordine care aparau Guvernul, precum si insistenta ciudata a unor grupuri de persoane inarmate cu rangi, topoare si bite, determina patrunderea acestora in sediul Guvernului. In interiorul cladirii se comit violente: se sparg geamuri, se distrug mobile si documente, se forteaza birouri. O parte dintre manifestanti dezaproba actiunea de asediu asupra sediului guvernamental, scandind: "Fara violenta".

- Sint cautati membrii Guvernului, dar nu este gasit decit vice-prim-ministrul Gelu Voican Voiculescu, pe care manifestantii au vrut sa il arunce peste balcon.

- Armata restabileste ordinea. Jean Moldoveanu, seful Inspectoratului General al Politiei anunta ca au fost arestate 102 persoane, din care 12 cu cazier judiciar, multi in stare de ebrietate, au fost raniti 15 militari in termen si 6 politisti.

- Spre seara sosesc circa 4.000 de mineri din Valea Jiului. Deoarece situatia era deja sub controlul fortelor de ordine, ei isi exprima in termeni duri dezaprobarea fata de evenimentele din Capitala si promit sa revina ori de cite ori se vor repeta asemenea evenimente.

- Ion Iliescu declara ca "elementele turbulente si infractoare care s-au dedat la acte de violenta" vor fi aspru pedepsite.

- Biroul Executiv al CPUN condamna si incidentele si face apel la luciditate si liniste, apel care ii vizeaza si pe mineri.

- Radu Cimpeanu declara ca demonstratia, initial pasnica, a fost deturnata si manipulata, dar nu poate fi decit satisfacut pentru ca "PNL nu a avut nici o contributie in acest sens.

- Numerosi reprezentanti ai opozitiei si ai presei independente sustineau ca a fost vorba de o provocare initiata si condusa de Securitate si de Guvern.

A treia mineriada: 13-15 iunie 1990

*Scopul minerilor a fost de a imprastia manifestantii si grevistii foamei ce blocau de doua luni Piata Universitatii.

*Minerii se dedau la violente impotriva studentilor si a cetatenilor ce li se par a fi intelectuali.

*Sint atacate sediile partidelor de opozitie.

*La sugestiile minerilor, politia opereaza arestari ale persoanelor participante la protestele din Piata Universitatii.

22 aprilie 1990

- In Piata Aviatorilor are loc un miting al PNTCD caruia i se asociaza si alte forte politice. Dupa terminarea mitingului o parte dintre manifestanti pleaca spre sediul Televiziunii. Pe Calea Dorobanti, dintr-un balcon se arunca un ghiveci de flori care provoaca unei demonstrante ( Sanda Lugoj - 59 de ani ) o fractura craniana. Incidentul provoaca furia manifestantilor care pleaca spre Piata Universitatii unde se ocupa carosabilul si se ia hotarirea de a ramine o noapte de veghe.

24 aprilie 1990

- In Piata Universitatii, unde continua sa se afle manifestanti, apar, la primele ore ale diminetii, forte politienesti care imprastie multimea operind arestari.

- Are loc o manifestatie impotriva violentelor comise de politisti. Manifestanti ocupa Piata cu intentia de nu o mai parasi. Incepe astfel Marea manifestatie impotriva comunismului din Piata Universitatii.

- In sedinta CPUN, Ion Iliescu ii numeste pe cei din piata "golani", apelativ preluat apoi de manifestanti. Perimetrul ocupat de protestatari primeste denumirea de "Golania". Cererile protestatarilor: adoptarea punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara, independenta Televiziunii, adevarul despre Revolutie. Balconul Facultatii de Geologie devine tribuna de la care personalitati, sau simpli cetateni cer democratizarea tarii.

20 mai 1990

- Ion Iliescu si FSN cistiga alegerile parlamentare si prezidentiale. Liga Studentilor isi anunta retragerea din Piata. In "Zona libera de neocomunism" se mai afla aproximativ 250 de persoane, din care o parte in greva foamei.

12 iunie 1990

- La Palatul Victoria are loc o sedinta in care se hotaraste lichidarea demonstratiei din Piata Universitatii. Politia, armata si SRI-ul primesc ordine in acest sens.

- Petre Roman marturisea: "La sesizarea Procuraturii am ordonat Politiei sa curete Piata Universitatii. Nu era, in ochii mei, decit o banala si legitima operatie de mentinere a ordinii".

- TVR prezinta un comunicat al Procuraturii care legitimeaza Politia sa degajeze Piata Universitatii.

13 iunie 1990

- La ora 4 dimineata fortele politienesti ii ataca pe grevistii foamei din Piata Universitatii. Corturile in care stateau acestia sunt strinse si distruse. Se fac arestari, iar cei care scapa se refugiaza in holul hotelului Intercontinental. Politia intra si in Institutul de Arhitectura, inconjoara piata cu vehicule. Au loc infruntari violente intre politie si demonstratii care s-au adunat linga baricada construita de fortele de ordine intre Spitalul Coltea si cinematograful "Luceafarul".

- Circa 200 de muncitori strigind "IMGB face ordine" patrund in cladirea Institului de Arhitectura, considerind ca Liga Studentilor este printre responsabilii celor petrecute in aprilie-iunie in Piata Universitatii.

- Grupuri cu intentii obscure dau foc autobuzelor politiei. Sunt atacate si incendiate sediile Politiei Capitalei, Ministerului de Interne si SRI.

- Mii de manifestanti ocupa curtea Televiziunii si forteaza intrarea in cladire. Se intrerupe emisia. Peste citeva ore, la reluarea transmisiei, Razvan Theodorescu (presedintele Televiziunii), Emanuel Valeriu si Alexandru Stark (legat la cap), apar in fata camerelor de luat vederi si condamna asaltul asupra Televiziunii. Theodorescu afirma: "Chiar acum am luat legatura cu domnii Iliescu si Roman. Vom prezenta urgent proiectul unui gard solid si, nu-i asa, estetic, care sa inconjoare institutia, asa cum exista in tarile democratice".

- Ion Iliescu declara: "Capitala Romaniei traia un cosmar. Populatia era ingrozita de scenele de violenta si anarhie. Explozii si incendii in punctele centrale, nor de fum deasupra orasului, pe strazi hartuiala intre politie si manifestanti, spaima si deruta generala. Fortele de ordine erau cu totul depasite".

- Ion Iliescu transmite prin posturile de radio si televiziune un Apel: "Este clar ca ne aflam in fata unei tentative organizate de a rasturna prin forta, prin violenta dezlantuita, conducerea aleasa in mod liber si democratic la 20 mai 1990. Ne adresam tuturor cetatenilor Capitalei, in numele democratiei cistigate prin alegeri libere, sa respinga cu toata hotarirea actele iresponsabile de violenta si sa sprijine organele de ordine in restabilirea situatiei de calm si legalitate. Chemam toate fortele constiente si responsabile sa se adune in jurul cladirii Guvernului si Televiziunii pentru a curma incercarile de forta ale acestor grupuri extremiste, pentru a apara democratia atit de greu cucerita".

- Un comunicat al Guvernului apreciaza ca "este vorba de acte de tip legionar, care trebuie oprite cu toata fermitatea".

- In Bucuresti, ordinea se restabileste in cursul noptii de catre unitati militare.

14 iunie 1990

- Sosesc doua garnituri de tren cu mineri din Valea Jiului. Din balconul Guvernului presedintele Ion Iliescu ii indeamna sa mearga in Piata Universitatii "pentru a face curatenie".

- Grupuri de mineri patrund in Universitate si la Institutul de Arhitectura. Incepe vinatoarea studentilor aflati in Universitate pentru a proteja cladirea si bunurile aflate acolo. Studentii prinsi sint batuti cu bestialitate. Sint tiriti apoi afara si aruncati unul peste altul in fintina arteziana din fata Universitatii. Laboratoarele si salile de curs sint devastate. Colectii rare de minerale si roci ale Facultatii de Geologie, microscoape si aparatura de laborator sint facute praf. Minerii urineaza pe cartile zvirlite din rafturile bibliotecilor. Aceeasi soarta o au Facultatile de Geografie, Istorie, Limbi Straine, Litere, Matematica, Fizica. Minerii "cauta", dupa cum fusesera instructati, droguri, arme si valuta, despre care Ion Iliescu afirmase ca s-ar gasi in Universitate. In afara Universitatii, orice persoana surprinsa de mineri este batuta crunt. Minerii controleaza actele masinilor, actele de identitate, iar oricine este banuit a fi "intelectual" sau participant la manifestatia din piata este maltratat. Pe bulevardul Magheru restaurantele deschise anunta: "numai pentru mineri". "Vizite" ale minerilor au loc la sediile unor partide (PNL, PNTCD), la locuintele unor lideri ai opozitiei si la sediile unor ziare si reviste independente. Unele dintre publicatiile atacate nu au mai aparut citeva zile. Bucurestiul traieste o atmosfera de teroare si groaza. Minerii si-au dobindit cu acest prilej renumele de organ neoficial de represiune.

- Denes Domokos, sef de schimb la mina Livezeni, a incercat sa-i taie capul cu securea lui Marian Munteanu, liderul studentilor. Domokos, impreuna cu alti ortaci, a intrat in sediul Universitatii Bucuresti, unde, intre altii, a fost gasit si Marian Munteanu.

- Evenimentele din 13-15 iunie 1990 au fost filmate de catre amatori sau de catre operatorii televiziunii nationale.

- Martorii acelor zile declara ca s-au comis atrocitati, au fost molestati oameni nevinovati. La indicatia minerilor se fac multe arestari.

- Minerii sunt convocati la Complexul Expozitional unde Ion Iliescu le-a multumit pentru ca au raspuns inca o data la chemarea sa.

15 iunie 1990

- Continua arestarile celor implicati in demonstratia din Piata Universitatii, dar in aceasta etapa arestarile se fac de la locul de munca.

- Zorel Dumitrescu, seful Directiei Sanitare a municipiului Bucuresti a declarat ca, in unitatile de spitalizare ale Capitalei au fost tratati 560 de raniti in timpul evenimentelor si au fost inregistrate oficial 6 decese.

- Din raportul semnat de procurorul general Gheorghe Robu si de ministrul de Interne, Doru Viorel Ursu, rezulta ca au fost arestate 185 de persoane.

- Opinia publica internationala isi manifeasta stupoarea fata de ororile din Bucuresti. Posturile de televiziune si marile cotidiene din toata lumea transmit stiri si reportaje despre mineriada de la Bucuresti.

- Departamentul de Stat al SUA declara: "Actiunile autorizate de presedintele Iliescu si guvernul sau, au lovit in inima democratiei romane".

16 iunie 1990

- Guvernul afirma intr-un comunicat: "In legatura cu actele de barbarie din 13-14 iunie, Guvernul a dispus luarea unor masuri concrete si hotarite pentru anchetarea si tragerea la raspundere penala a celor vinovati. De asemenea a dispus cercetarea actelor de molestare reclamate in zilele urmatoare". Se mai face mentiunea ca au fost retinuti 1021 suspecti.

- Emil Constantinescu, pe atunci profesor la Facultatea de Geologie, a depus la Parchetul General o plingere in numele Universitatii bucurestene, devastata in acele zile de mineri.

A patra mineriada: 24-28 septembrie 1991

*In urma nesolutionarii unor revendicari sindicale, minerii aflati in greva pleaca la Bucuresti in frunte cu Miron Cozma

*Sint asediate Guvernul si Televiziunea.

*Guvernul Petre Roman demisioneaza

*Ion Iliescu si Miron Cozma semneaza, in urma unor negocieri, un comunicat prin care se anunta rezolvarea tuturor revendicarilor minerilor.

24 septembrie

- Minerii de la Vulcan, aflati in greva cer ca primul ministru Petre Roman sa vina la Petrosani pentru a le solutiona revendicarile sindicale.

- Miron Cozma, in calitate de lider sindical al minerilor din Valea Jiului, i-a amenintat pe reprezentantii Guvernului si pe presedintele Ion Iliescu, sustinind ca "daca nu solutioneaza in cel mai scurt timp posibil revendicarile minerilor, acestia vin la Bucuresti si ii dau jos".

- Minerii vin la Petrosani unde intra cu forta in primarie, il agreseaza pe subprefectul Ionel Botoroaga si pe directorul Regiei Autonome a Huilei, Benone Costinas. De la balconul Primariei din Petrosani, Miron Cozma a citit, in huiduielile minerilor, comunicatul primit prin telex de la Guvern, in legatura cu solutiile la revendicarile lor. Cozma rupe hirtia si anunta: "Mergem la Bucuresti". Intr-un interviu acordat in aceeasi zi unui ziarist local, Cozma a declarat: "Hotarirea de a merge la Bucuresti e definitiv luata, dar situatia de fata nu e de natura politica si nu vom cadea in plasa partidelor politice".

- Petre Roman a declarat ca, atunci cind a aflat ca minerii vor veni la Bucuresti, l-a contactat pe Ion Iliescu si au decis sa mearga in Valea Jiului. Liderii minerilor au fost instiintati, in aceeasi zi, de aceasta deplasare. Dar dupa ce au acceptat, initial, sa se intilneasca la Petrosani cu presedintele si cu seful Guvernului, in cele din urma au renuntat.

- In gara Petrosani solicita trenuri pentru deplasarea la Bucuresti. Fiind refuzati, ei devasteaza gara, ocupa acceleratul 244 si deturneaza alte doua garnituri de tren. In Petrosani si Vulcan au loc violente, devastari si incendii.

25 septembrie 1991

- In gara Craiova, trenurile cu mineri sunt oprite. Se anunta ca Petre Roman ar fi dispus sa vina la Craiova pentru tratative. Minerii refuza oferta si il agreseaza pe prefectul Ilie Stefan si pe generalul maior Ilie Marin. Marin Ghinea, adjunctul sefului de statie Craiova, declara: "A fost o adevarata teroare, securi, bite, un vandalism cum n-am mai vazut in viata mea. Au intrat peste femeile de la casele de bilete, au spart geamurile si tot ce au intilnit in cale. Era imposibil sa vorbesti cu ei, pentru ca multi erau beti". Miron Cozma a refuzat sa discute cu reprezentanti ai Guvernului si ai Prefecturii Dolj, sustinind ca, de fapt, "este vorba de o cursa prin care se incearca arestarea sa". Dupa toate acestea trenurile pleaca spre Bucuresti.

- Petre Roman, a declarat ca a aprobat venirea trenurilor cu mineri la Bucuresti, dupa ce a primit de la ministrul Transporturilor informatia ca mecanicii de tren si angajatii SNCFR erau amenintati cu cutitele de catre mineri, existind pericolul ca ei sa fie maltratati. Roman a spus ca a luat decizia atunci cind trenurile cu mineri ajunsesera deja in gara Craiova.

- Mai multi salariati ai SNCFR au declarat ca trenurile au plecat de la Petrosani spre Bucuresti cu permisiunea unui for superior, semafoarele erau "pe verde" in momentul plecarii trenurilor si ca exista "un parcurs de circulatie" fara de care garniturile nu ar fi putut parasi gara Petrosani. Mecanicul Mircea Marin a declarat ca, in halta Cotifanei, unde trenul a stationat din cauza unei pene de curent a fost amenintat de mineri ca "ii vor lua gitul" daca nu pune trenul in miscare. Un alt mecanic declara ca a fost la un pas de comiterea unui accident feroviar, inainte de a intra in gara Lainici, cind tensiunea de pe reteaua de alimentare a caii ferate a fost oprita. Mecanicul a reusit sa opreasca garnitura cu putin inainte de Lainici, iar atunci cind a consultat registrul de dispozitii al sefului garii, in el figura un ordin al conducerii SNCFR, care prevedea ca garniturile cu mineri sa fie oprite si parasite de ceferisti, in apropierea anumitor statii.

- Popescu Silviu Octavian, lt. colonel MAPN, participant la miscarea minereasca, declara ca pe peronul Garii Petrosani, a vazut un miner cu un calup de dinamita.

- In Camera Deputatilor, Petre Roman a anuntat un conflict de munca in Valea Jiului, pe care Guvernul a incercat in zadar sa il stinga. Primul ministru mai anunta ca minerii se indreapta spre Bucuresti si ca s-a incercat fara succes sa fie opriti pe drum.

- Minerii au ajuns la Bucuresti in gara Baneasa, in jurul orei 10.00. Inca de la coborirea din trenuri, conducatorii grupurilor de mineri i-au declarat sefului statiei Baneasa, Ilie Popa, ca urmaresc schimbarea Guvernului si a presedintelui tarii.

- Din gara Baneasa, minerii condusi de Miron Cozma s-au indreptat spre Piata Victoriei, unde s-au oprit in fata cladirii Guvernului, cerind ca prim-ministrul Petre Roman sa iasa sa discute cu ei.

- In jurul orei 15.20, minerii au declansat primul atac cu pietre asupra fortelor de ordine aflate in dispozitivul din fata Palatului Victoria. Dupa o ora, minerii au atacat din nou cladirea Guvernului, cu sticle incendiare, fapt ce a determinat evacuarea functionarilor din imobil.

- Cornel Tomescu, sef sector in cadrul Secretariatului General al Guvernului, a declarat ca minerii nu au fost deloc violenti la sosirea in Piata Victoriei. "Minerii erau calmi, nu strigau lozinci la adresa guvernului sau ale presedintelui si stateau asezati pe caldarim", a afirmat Tomescu. El a spus ca, in timp ce o delegatie a minerilor discuta cu Petre Roman, un militar a aruncat, in mijlocul minerilor, de la nivelul al treilea al Palatului Victoria o petarda lacrimogena. "Acesta a fost semnalul care a declansat atacul impotriva cladirii Guvernului. Din acel moment, Miron Cozma nu mai putut conduce minerii ci, din contra, acestia ii impuneau lui o anumita conduita", a subliniat Tomescu. El a declarat ca de situatia creata au profitat grupurile de civili aflate in zona care au reusit sa se infiltreze printre ortaci. "Revendicarile politice au fost induse de aceste grupuri".

- Cpt. Dorel Enache, comandantul grupului de interventie al MAPN care a actionat in Piata Victoriei, a afirmat ca parte din militarii pe care ii avea in subordine detineau asupra lor munitie de razboi. Enache a declarat ca nu cunoaste daca subalternii sai au facut uz de arma, dar a subliniat ca existau toate elementele prevazute de regulamentele militare care sa permita acest lucru. Referitor la starea de spirit a minerilor, ofiterul a spus ca a incercat tot timpul sa tina legatura directa cu acestia, pentru a evita izbucnirea violentelor. Capitanul a adaugat ca a fost surprins cind, in Piata Victoriei, a vazut grupuri de civili care-i instigau pe ortaci la violenta si le spuneau sa-l omoare pentru ca este "securist". "Am incercat sa le spun minerilor ca nu are rost sa se faca macel pentru niste ziduri, cladirea Guvernului fiind goala, pentru ca toti demnitarii au plecat", a spus Dorel Enache. El a spus ca a stat de vorba cu lt. col. MAPN Silviu Popescu pe care l-a intrebat de ce instiga la violenta. "Popescu a spus ca fortele aflate la putere nu merita sa conduca tara, pentru ca fac parte din cei care, in decembrie 1989, au condus lovitura de stat".

- Revolutionarul Nica Leon a declarat ca toti civili care s-au alaturat minerilor nu doreau decit inlaturarea Guvernului Roman si a presedintelui Iliescu. "M-am dus la un post de radio pentru a cere cetatenilor sa se alature minerilor si sa rastoarne Guvernul Roman si pe Ion Iliescu", a afirmat Nica Leon, adaugind ca s-a incercat chiar declansarea unei greve generale si blocarea drumurilor.

- Mihnea Marian Constantinescu, purtator de cuvint al guvernului, a declarat ca Serviciul de Protectie si Paza i-a impus premierului Petre Roman sa paraseasca Palatul Victoria. Constantinescu a spus ca, initial, Petre Roman a vrut chiar sa coboare in mijlocul minerilor, in Piata Victoriei, dar ca aceasta solutie nu a fost acceptata de SPP. "Ulterior, s-a hotarit sa fie trimis un consilier al primului ministru", a adaugat acesta.

- Roman a afirmat ca a decis sa paraseasca cladirea Guvernului, dupa ce Ion Iliescu i-a spus ca este cea mai buna varianta.

- Seara se reuseste evacuarea Pietei Victoriei. Manifestantii se retrag catre Televiziune si Piata Universitatii.

- Miron Cozma, in fruntea unei delegatii a minerilor, s-a intilnit la Palatul Cotroceni, cu presedintele Ion Iliescu, in care i-a conditionat retragerea minerilor de demiterea primului ministru.

- Petre Roman a declarat ca i-a propus lui Iliescu ca Guvernul sau sa-si "depuna mandatul" si sa fie constituit un nou cabinet, in urma unor negocieri pe care urma sa le aiba cu Ion Iliescu.

- Ion Iliescu a declarat ca mineriada din 1991 a fost "spontana", dar pe parcurs a degenerat si a capatat conotatii politice. El a spus ca premierul Roman a propus sa-si dea demisia in dupa-amiaza zilei de 25 septembrie, inainte de sedinta CSAT, iar dupa sedinta s-a dat un comunicat, semnat de Roman, in care se preciza ca si-a pus la dispozitia Presedintelui mandatul, in vederea formarii unui nou guvern.

26 septembrie

- Minerii ataca cu forte noi cladirea Guvernului. Sub presiunea evenimentelor au loc negocieri cu usile inchise intre reprezenantii minerilor si conducerea tarii.

- Oliviu Gherman, vicepresedinte al Senatului, desi nu a participat la discutiile de la Cotroceni, din seara de 25 septembrie 1991, cind s-a luat in discutie si s-a hotarit demisia Guvernului, s-a intilnit cu patru lideri ai minerilor, printre care era si Cozma. Acestia i-au spus ca, daca pina la ora 12.00 nu se va da oficial comunicatul privind demisia guvernului Roman, 40.000 de sindicalisti de la Pipera se vor alatura minerilor aflati in Piata Victoriei. Liderii minerilor au adaugat ca, probabil, nimeni nu doreste izbucnirea unui "razboi civil".

- Ora 12.00, Alexandru Birladeanu, presedintele Senatului, a anuntat demisia Cabinetului Roman, pe postul national de televiziune.

- Mihnea Marian Constantinescu, purtator de cuvint al guvernului, a declarat ca a fost surprins de faptul ca demisia lui Petre Roman a fost anuntata in Senat, in timp ce acesta se afla la Camera Deputatilor, si ca, din cite stie el, la acea data nu se hotarise nimic in acest sens. El a spus ca demisia Cabinetului Roman nu a fost determinata de venirea minerilor la Bucuresti, ci de elemente care au profitat de situatia de criza aparuta in acel moment.

- Eugen Dijmarescu, ministru al Economiei si Finantelor, a declarat ca nu minerii au determinat Guvernul Roman sa-si dea demisia. "Guvernul Roman nu si-a dat demisia la presiunea strazii, ci din alte considerente, de natura politica", a spus Dijmarescu. El a adaugat ca "atunci cind s-a pus problema depunerii mandatului, minerii nici nu ajunsesera in Capitala". Dijmarescu a spus ca la acea data cunostea situatia din Valea Jiului si ca cererile din 1991 ale minerilor erau justificate deoarece o duceau foarte prost, iar cei din conducerea Regiei nu faceau nimic pentru ei si erau interesati numai de bunastarea lor. "Surprinzator, Liga Sindicatelor Minerilor nu a cerut demiterea conducerii Regiei ceea ce ma face sa cred ca este vorba despre o complicitate", a adaugat Dijmarescu.

- Consilierul prezidential Iosif Boda a declarat ca Romania devenise "o tara fara Guvern", cu citeva zile inainte de sosirea minerilor la Bucuresti. Boda a spus ca, in acel moment se putea vorbi despre "o situatie de criza" si ca toti factorii de decizie din Guvernul Roman erau "disparuti fara urma". Referindu-se la inlaturarea Guvernului Roman, Boda a afirmat ca era doar "o problema de timp" si ca venirea minerilor la Bucuresti nu a facut decit sa o grabeasca.

- Vicepremierul Adrian Severin a declarat ca Executivul nu era demis daca nu veneau minerii la Bucuresti. Severin a spus ca minerii au fost calmi pina in dupa-amiaza de 25 septembrie, cind a auzit "o izbitura puternica" si i-a vazut pe ortaci cum au rupt cordonul de jandarmi care aparau guvernul.

- Miron Cozma cere minerilor sa plece acasa pentru ca le-au fost rezolvate toate revendicarile. Cu toate acestea, in dupa-amiaza acelei zile, minerii patrund in sala de sedinte a Adunarii Deputatilor, unde cer demisia lui Ion Iliescu si satisfacerea tuturor revendicarilor pentru care au venit la Bucuresti.

28 septembrie

- In urma dialogului pe care Ion Iliescu a consimtit sa-l poarte cu o delegatie a minerilor condusa de Miron Cozma, se semneaza un comunicat Iliescu - Cozma, care a fost si episodul final a ceea ce s-a numit "a patra mineriada".

Violentele zilelor mineriadei au facut ca 455 de persoane sa ajunga la spital, iar 50 sa aiba nevoie de internare. S-au inregistrat 3 morti in Bucuresti (Andrei Frumusanu, Aurica Crainiceanu si Nicolae Lazar) si unul (Enea Ionel), in orasul Vulcan.

_________________________

Gabriela Gheorghe, Adelina Huminic - redactori documentare pe probleme politice in cadrul Mediafax Database